René van Geer had één kans om zijn schulden terug te verdienen

“Na twintig jaar keihard werken in creatieve dienstverlening, betekende de crisis van 2008 een abrupt einde voor SPIRID, onze studio voor Industrial Design. Een tekort aan opdrachten, enkele tonnen schuld en beslagleggingen van bank en belastingdienst maakten het werken zwaar.

“Zelfs de kleinste designklusjes sloegen wij af, ondanks ons chronische geldgebrek”

Kerstmis 2008 namen wij een besluit. We zouden opnieuw een succesvol product gaan ontwikkelen. Ditmaal niet voor een klant, maar voor ons eigen label. Het werd een zoektocht naar de ‘ultieme kaarthouder’. In 1995 hadden wij al iets vergelijkbaars doorlopen. In dat jaar vulden wij onze leegloopuren met de ontwikkeling van de Bodycard, een goedkope kunststof pasjeshouder, destijds onze visie op ‘de portemonnee van de toekomst’. In de jaren die volgden, konden wij deze succesvol verkopen. Dit project hield SPIRID op de been, maar een grote doorbraak bleef uit. Productverkoop kwam steevast op de tweede plaats, want designklanten kregen voorrang.

“Januari 2009 pakten wij dit anders aan. Zelfs de kleinste designklusjes sloegen wij af, ondanks ons chronische geldgebrek. In oktober van dat jaar volgde de lancering van de Cardprotector van SECRID. We genoten van de werkweken van 80 uur. Er was immers niets leuker dan het bouwen aan een eigen merk. Bij de start stelden wij resoluut dat acht medewerkers in de toekomst het maximum zou zijn.

Inmiddels zijn het er honderd. Een geweldig dynamisch team met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. “Had je, achteraf gezien, het roer niet veel eerder willen omgooien?” is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Eigenlijk is het antwoord “ja”, want we hadden dit al eerder geprobeerd. In 1995. Alleen bleef het toen een bijzaak. Met de wijsheid van vandaag besef ik dat we sterker hadden moeten focussen.”

“Het werd een zoektocht naar de ultieme kaarthouder”
Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up