Fried-Jan van den Eerenbeemt zei “ja” tegen project X

“Het leven kan raar lopen. Op een dag stond ene Mark voor mijn deur met de vraag of ik de komende 3 maanden tijd had voor een hele bijzondere opdracht: “Creëer voor de Nuclear Summit 2014 een escalerend scenario waarbij wereldleiders na het zien van elk deel met elkaar discussiëren over de tot dan toe ontstane situatie”. 3 maanden lang hebben we intensief samengewerkt met Buitenlandse zaken. Hebben we intern alle energie en beschikbaarheid in dienst gesteld van Project X zoals wij het noemden.

“3 maanden lang hebben we intern alle energie en beschikbaarheid in dienst gesteld van Project X”

Project X werd een groot succes. Mede door de woorden van Obama (Ja, Barack!) in zijn eindspeech waarin hij zei dat hij onder de indruk was van de films: “Dit doet niemand in de VS jullie na”. Een bijzondere ervaring die mede het gewenste resultaat had, doordat we met het hele team kozen om hiervoor te gaan. Om te focussen op enkel deze opdracht.”

“Na dit succes hebben we voor de Wereldgezondheids-organisatie virussen op de wereld losgelaten. Hebben we aandacht gevraagd voor resistentie van antibiotica, cybercrime, terugkerende jihadstrijders en conflicten opgelost in Noord-Afrika. Veel internationale projecten volgden, wat een energie. We ontdekten wel dat ondernemen in het buitenland lastig is. Tijdsverschil, andere culturen, andere smaken. Allemaal elementen die het ingewikkeld maken. We zagen de markt veranderen: er zijn maar een paar grote summits die – als ze al vallen – veel werk opleveren, maar ook veel vragen. We besloten opnieuw te kiezen, onze focus te verleggen.

We wilden de scenario’s die voor een selecte groep toegankelijk waren, voor een grote groep beschikbaar maken. Samen met een partner besloten we een Crisis en Wargaming centrum te openen in Zoetermeer. Hier kunnen bedrijven, instanties, NGO’s ‘oefenen’ met scenario’s die we ontwikkeld hebben of op maat voor hen ontwikkelen. We verleggen de focus van international weer naar nationaal en denken dat we met dit Crisis en Wargaming center weer een bijdrage kunnen leveren aan een betere maatschappij. En gek, dat is eigenlijk altijd onze focus geweest.”

“We besloten opnieuw te kiezen, onze focus te verleggen”
Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up